fredag 29 juni 2012

Omskärelse

Pelle Billing hade ett mycket intressant inlägg den 27/6 ang ett domstolsutslag i Tyskland “Domstol i Köln säger nej till rituell omskärelse”.

Jag skrev följande i kommentarsfältet:

I SVT’s och SR’s enkät Valpejl som gjordes inför senaste valet ställdes bl.a.en fråga om omskärelse (underförstått manlig omskärelse naturligtvis). Påståendet löd ”Svensk sjukvård ska erbjuda omskärelse enbart av medicinska skäl”. Svarsalternativen var ”Mycket bra förslag”, ”Ganska bra förslag”, ”Ganska dåligt förslag” och ”Mycket dåligt förslag”.

Av de riksdagsledamöter som svarade på frågan ansåg 52% att detta var ett mycket eller ganska dåligt förslag, medan då 48% ansåg att detta var ett mycket eller ganska bra förslag.

Bara SD och V kan visa upp en enhetlig åsikt inom respektive parti. Över 90% av riksdagsgruppen inom dessa partier tycket att detta var ett bra förslag.

Bland övriga partier var det en mycket stor spridning av åsikterna. Inom M var fördelningen 50/50 medan resten (S, FP, C, KD och MP) hade en övervikt i andel som tyckte att detta var ett dåligt förslag.

Om riksdagsledamöterna vid en omröstning skulle rösta efter egen åsikt och inte efter en eventuell partipiska skulle vi i nuläget alltså inte få någon förändring i denna fråga. Kanske något att tänka på inför nästa val?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar