onsdag 2 januari 2013

Bräcke, med 58% kvinnor, är bäst på jämställdhet.


I Aftonbladet den 1/1 2013 kunde vi läsa om att det råder dålig jämställdhet bland politikerna i de svenska kommunerna. Visst, om definitionen på jämställdhet är lika utfall, så är väl jämställdheten dålig om man ser till statistiken, även om jag har svårt för den definitionen. För mig är jämställdhet lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter, inte lika utfall.
 
Snittet för de svenska kommunfullmäktigena ligger på 58% män och 42% kvinnor. Det står inget om underlaget, om det är 50/50, eller om det finns andra faktorer som personvalsröstning el.likn. som påverkar utfallet. I den ”sämsta” kommunen, Mullsjö, intervjuas naturligtvis en miljöpartist. (Kom ihåg att andelen miljöpartister bland journalister vida överstiger andelen miljöpartister bland befolkningen). Hon uttalar sig på det här sättet: ”Åh. Bedrövligt. Fruktansvärt. Skrämmande. Jättedåligt.”, och tycker vidare att ”Fler män i toppen som suttit väldigt många år borde fundera på att ta ett steg tillbaka”.
 
Sedan står det att den ”bästa” kommunen är Bräcke. Där är förhållandet det omvända mot rikssnittet, dvs andelen kvinnor i kommunfullmäktige är 58%. Men…vänta lite nu…bästa…? Har man den inställningen stämmer inte min gissning på definitonen av jämställdhet härovan heller. Då är ju inte jämställdhet lika utfall, utan då är det alltså bättre och mer jämställt ju högre andel kvinnor det är! Slutsatsen måste ju då bli att med den logiken är det mest jämställda utfallet 100% kvinnor!?


Bashflak och Ekvalist har också bloggat om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar