måndag 21 januari 2013

"Jag är feminist"...

...säger den nya jämställdhetsministern Maria Arnholm och hävdar samtidigt att det finns maktstrukturer i samhället som innebär att män är överordnade och kvinnor underordnade. För detta får hon applåder från alla håll och som exempel utropar Expressens ledarsida glatt, "Äntligen en feminist som jämställdhetsminister" och hänvisar till föregångaren Nyamko Sabuni som hade kurage nog att vägra kalla sig feminist.

På Arnholms meritlista står också att hon jobbat länge och bra tillsammans med förre FP-ledaren Bengt Westerberg. Kan det verkligen vara en merit?

Att vara feminist och prata om könsmaktsordning och samtidigt säga sig vara för jämställdhet är för mig en logik som bara inte går ihop. En feminist kämpar enbart för kvinnor, punkt slut, och visar per definition inget intresse för att det ska vara lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla, oavsett kön. Varför inte kalla denna ministerpost för dess rätta namn, kvinnominister. Det hade varit mycket ärligare.

Man ska naturligtvis akta sig för att döma någon i förväg. Alla ska få en chans att visa vad man går för, men här lyser verkligen en mängd varningssignaler, och de lyser starkt!


Bloggat om detta:Bashflak, Susanna's Crowbar, Genusdebatten, Ekvalist, Ann-Mari's Blogg, Toklandet


2 kommentarer:

  1. "En feminist kämpar enbart för kvinnor, punkt slut"
    Jag håller inte med dig alls. En feminist kämpar för vissa typer av kvinnor, inte alla. Definitivt inte för mig, jag tycker allt de försöker driva igenom eller propagerar för är till nackdel för mig och den "typ" av kvinna jag är.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar. Du har givetvis en poäng där. Jag borde uttryckt mig mer nyanserat. De kämpar inte för alla kvinnor, de bryr sig bara om sig själva och sina likasinnade.

    SvaraRadera