torsdag 14 februari 2013

Ett föredöme…


…ur jämställdhetsperspektiv, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson om fotbollsklubben LB07’s beslut att ge lika löner för herr- och damspelarna. Det är inte fråga om några stora pengar, men i praktiken innebär det att herrarnas ersättning sänks, medan damernas ersättning höjs. Med detta beslut sägs dom bli Sveriges mest jämställda fotbollsförening. SVT hakar på och kallar sitt reportage ”Jämställda Löner i Limhamn Bunkeflo”.  

Beslutet i sig är väl inte så mycket att säga om. Det är ju upp till varje förening att göra sina egna prioriteringar och hur man vill fördela sina resurser. Enligt uppgift lär 7-8 herrar nu lämna klubben och det är klubbledningen medveten om och hade räknat med. ”Simpel barnpsykologi” säger klubbordföranden om att herrarna spelar ut klubbarna mot varandra för att testa sina marknadsvärden. Skulle intäkterna för LB07 nu totalt sett sjunka, förmodar jag att klubbledningen även kalkylerat med detta. Frågan är bara varifrån pengarna då ska komma?  

Lite allvarligare tycker jag däremot att Karl-Erik Nilssons uttalande om att klubben är ett föredöme är. Som ordförande för Sveriges största idrottsförbund måste han ju räkna med att hans uttalanden får en viss prejudicerande effekt. Menar han alltså att LB07 ska vara ett föredöme för alla klubbar rakt genom hela seriesystemet? Om vi tar Allsvenskan t.ex. så var publiksnittet för herrarna förra året 7210 och för damerna 836. Tittar vi på några enskilda lag så hade AIK’s herrar 11670 i snitt och damerna 513, medan Djurgårdens publiksnitt var 8713 för herrarna och 506 för damerna.  

Det är lätt att slänga ur sig klyschor som tilltalar media och PK-eliten och som man kanske egentligen inte menar så mycket med, men skulle man ta honom på orden skulle det få förödande konsekvenser för svensk fotboll.

2 kommentarer:

  1. Om både herr och damlaget spelar på en lägre nivå så borde de dra in ungefär lika lite pengar till klubben. Och då bör de ha lika ersättning. Men om det ena laget spelar i en högre liga drar det in mer pengar till klubben och ska ha mer ersättning. Det är uppenbart att AIKs herrlag drar in mer än damlaget. Herrarna får bättre ersättning.
    Piteå IFs damer spelar i Allsvenskan och Herrlaget i div 2 norra. Där kan man tänka att damerna har ett högre marknadsvärde än herrarna. Ska damerna då avstå ersättning?

    SvaraRadera
  2. Enligt LimhamnBunkeflo-principen borde ju Piteå också införa lika löner för olika arbete, men det skulle nog bli ett ramaskri då, så det lär nog aldrig hända.

    SvaraRadera