tisdag 12 februari 2013

Könsstympning


Toklandet skrev häromdagen ett intressant inlägg ”Hur kan man försvara s.k. omskärelse”. Jag har tidigare skrivit om våra riksdagsledamöters inställning till det här med omskärelse av unga pojkar genom att studera SR’s och SVT’s politikerenkät Valpejl  här

Det visar sig att en majoritet, 52%, av våra riksdagsledamöter tycker att omskärelse, eller könsstympning om man så vill, utan medicinska skäl, är OK. Frågan, formulerad som ett påstående, löd ”Svensk sjukvård ska erbjuda omskärelse enbart av medicinska skäl”. Underförstått manlig omskärelse naturligtvis. På detta fick politikerna fyra svarsalternativ Mycket bra förslag, Ganska bra förslag, Ganska dåligt förslag och Mycket dåligt förslag.
 
Det här är en fråga som skiljer ganska mycket både inom partierna och mellan partierna. Det parti som har flest ledamöter som stöder förslaget är SD, där i stort sett alla tyckte att det var ett mycket bra förslag. Som god tvåa kom V, sedan ett stort glapp till övriga som kom i den här ordningen: MP, M, C, S, KD och sist FP där majoriteten tyckte att detta var ett ganska dåligt förslag.
 
Det är ganska intressant att studera enskilda ledamöters inställning i den här frågan. Bl.a. kan man se en ganska tydlig inkonsekvens när det gäller hur man ser på könen. Ganska många som gärna och högljutt profilerar sig som försvarare av en speciell grupps rättigheter är ganska likgiltiga till en förändring när det kommer till könsstympning av pojkar. Här är ett litet urval exempel:

Miljöpartiet: Åsa Romson, Gustav Fridolin, Maria Ferm.
Socialdemokraterna: Ylva Johansson, Monica Green, Carina Hägg, Mikael Damberg, Morgan Johansson,.
Vänsterpartiet: Jonas Sjöstedt.
Kristdemokraterna: Desirée Pethrus Engström, Caroline Szyber, Emma Henriksson.
Folkpartiet: Barbro Westerholm, Anna Steele Karlström, Eva Flyborg, Carl B Hamilton, Fredrik Malm.
Centerpartiet: Anders W. Jonsson

Flera av dessa har svarat att det är bättre att det utförs under kontrollerade former än att det görs i lönndom. En för mig fullständigt obegriplig logik. Görs det illegalt ska de som är ansvariga dömas till fängelse alternativt kastas ut ur landet.  

Det är ovanligt många, 48 st, dvs ca 10% av alla riksdagsledamöter, som svarat ”Ingen åsikt”. Man kan undra varför de fegar ur på just den här frågan? 

Om man tittar på regeringen har 9 av 24 svarat på enkäten. Av dessa 9 är det bara Annie Lööf som svarat att det är ett bra förslag. Anna-Karin Hatt hade ingen åsikt och övriga sju tycker att det är ett Ganska eller Mycket dåligt förslag. Dessa är:

Birgitta Ohlsson, Maria Larsson, Karin Enström, Eva Björling, Stefan Attefall, Tobias Billström och Eskil Erlandsson.
 
Undrar om majoriteten av svenska folket har samma uppfattning som majoriteten av dessa politiker i denna fråga? Tror knappast det.

4 kommentarer:

 1. Majoriteten av svenska folket har nog ingen bestämd uppfattning, tror jag.

  Men om fler sätter sig in i frågan så tror jag att det är få som kommer att försvara denna bestialiska stympning. Bra att du tar upp det!

  SvaraRadera
 2. @Ekvalist

  Ja, detta är organiserad barnmisshandel med myndigheternas goda minne. Här finns mycket att göra, men uppförsbacken är brant, eftersom det är fel grupp som blir utsatt.

  SvaraRadera
 3. Det är helt sjukt när man tycker att det är ok att utan någon giltig anledning skära i små barn. Vill folk göra det när de är myndiga så fine, då har de bestämt själva men barn på några veckor kan inte det. Skälen jag tog upp är sånt som jag läst, att det annars görs på köksbord hemma och att det ska vara någon sorts gemenskapsmarkör... Säger väl allt vilken typ av människor som försvarar det...

  SvaraRadera
 4. Ja, helt obegripligt att motståndet mot den här stympningen, vilket det de facto är, inte är större. Ännu mer obegripligt att våra högsta politiker går med skygglapparna på i den här frågan. Se bara på feministerna här ovan (Birgitta Ohlsson t.ex) som gärna pratar jämställdhet när det gäller kvinnor men tycker att det är helt i sin ordning att stympa småpojkar. Några andra märkliga exempel är Barbro Westerholm och Anders W. Jonsson. Båda är läkare, den sistnämnde t.o.m. barnläkare.

  SvaraRadera