måndag 10 juni 2013

Framtidsföretagen


I dagens Svenska Dagbladet (10/6 2013) finns en bilaga kallad ”Framtidsföretagen”, något som utgivaren Universum kallar ”Sveriges största karriärbilaga”. Här presenteras de mest attraktiva företagen bland ekonomi- och juridikstudenter. 20000 studenter har svarat på en enkät om förväntningar på sina framtida karriärer.

I denna presentation intervjuas även representanter för de populäraste företagen. Vad som slår mig när jag bläddrar igenom bilagan är vilken stor andel tjejer det är som intervjuas. När jag sedan snabbt räknar igenom andelen får jag det till att det är ca 60% tjejer och 40% killar som får det här utrymmet. Det är väl i och för sig inte så underligt, utan det stämmer nog ganska väl överens med andelen högskolestuderande idag.

Missförstå mig inte nu. Jag missunnar inte någon av tjejerna denna plats i rampljuset och jag är övertygad om att de är kompetenta och framåt på alla sätt och vis och är värdiga representanter för sina företag. För mig kan andelen kvinnor/män vara vilken som helst, bara det är de mest kompetenta som får vara föredömen. Men… jag har stora problem med det evinnerliga feministiska tjatet om glastak, osynliga strukturer, män stöder män, patriarkatet, kvinnors underordning, vi måste lyfta fram kvinnorna mm mm. Den här presentationen visar väl tydligt att dom än en gång är ute i ogjort väder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar