måndag 29 juli 2013

Gubbväldet i media


Sitter och ströläser tidningen. Förstasidan domineras av en bild på Christina Wahlström som är entreprenör och som har byggt upp sitt företag ”i ett för kvinnor kärvare företagsklimat än vad som rådde för 100 år sedan”. Dessutom uttalar sig Christina Söderberg på Compricer om storbankernas låga inlåningsräntor.

Inne i tidningen hittar vi bl.a. följande. En delårsrapport från Rejlers med bild på vd Eva Nygren. En sida om att handeln hoppas på regnväder med intervju och bild på Lena Larsson, vd för Handelns Utredningsinstitut. Fyra sidor om kvinnor som revolutionerade svensk företagsamhet. Artikeln, mycket intressant f.ö, grundas på en studie gjord av Anita du Rietz. Pensionerna sänks något nästa år, intervju och bild på stf generaldirektör Annika Sundén på Pensionsmyndigheten. Sedan är det lite börssidor och annonser och på sista sidan en personlig intervju med bild på Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova sedan 2009.

Stod det bara om kvinnor, var det ingenting om män då? Jodå, det var det visst. Kolla här bara: ”Varken Peter Norman eller någon annan vill kommentera Vattenfalls gubbiga styrelse”. De fyra storbankernas vdar, tre män och en kvinna, är med på bild i artikeln om de för kunderna så oförmånliga räntorna. ”Maxböter för oljekatastrofen i Mexikanska Golfen”. I och för sig inga namn, men vi vet ju alla vem som var ordförande för oljebolaget som orsakade katastrofen. ”Fem män åtalas för att ha sålt stulna kreditkortsnummer”.

Vilken tidning är detta? Nej, det är inte Feministiskt Perspektiv utan SvD Näringsliv (27/7), en tidning som ofta ojar sig över dålig kvinnorepresentation i styrelser och på chefsnivå och som gärna skriver om glastak och osynliga strukturer. Men, men, man kan ju alltid själv bidra med att lyfta fram kvinnor positivt och vinkla artiklar med män negativt. På så vis kan man ju bidra till att råda bot på det förfärliga gubbväldet i media...

6 kommentarer:

 1. Och det där med den privata barnmorskeföretaget som det skrevs om, det stod att hon fick göra det hemska att belåna sitt hus. Ja det har väl ingen manlig företagare fått göra för att rädda sitt företag... Sen står det senare att hennes företag vuxit och blomstrar, hur kan det göra det i ett så ovänligt och manligt motarbetande klimat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltihop är ju patriarkatets fel så klart. Både pantsättningen av huset och det faktum att företaget hade gått ännu bättre om inte gubbarna hade stått i vägen.

   Radera
 2. Ja, så typiskt vår gubbiga, patriarkala mansmedia! Varför skrev de inget om att mäns ansvar för våldtäkter? Mäns ansvar för växthuseffekten? Mäns våld mot kvinnor?

  Det är tydligt att vi behöver kvotera in fler kvinnor som journalister i Sverige!

  SvaraRadera
 3. Som du så många gånger har påpekat så har ju feministisk forskning visat att full jämställdhet råder först när vi har 100% kvinnor på de viktigaste jobben. Det gäller även journalistkåren.

  SvaraRadera
 4. I think that is among the so much important
  information for me. And i am glad reading your article.
  However should commentary on few basic issues, The website
  taste is perfect, the articles is truly great :
  D. Excellent task, cheers

  my weblog: casino sverige ()

  SvaraRadera