måndag 22 juli 2013

Lite tvärtomtänk


Frida Boisen är chefredaktör för GT och med i redaktionsledningen för modertidningen Expressen. Hon tillhör därmed en priviligierad elit och är en stor maktspelare i det svenska medielandskapet och hon har naturligtvis inga som helst problem med att föra ut sina budskap till en stor skara läsare. I sin senaste krönika verkar det som att hon fått en släng av både misandri och Tourettes syndrom. Vid flera tillfällen ger hon i artikeln prov på olika benämningar av det manliga könsorganet och då självklart i negativa sammanhang.
 
Artikeln handlar om den dåliga kvinnorepresentationen i svenska bolagsstyrelser, något som berör väldigt få personer egentligen, och exemplifieras med att hennes barn tycker att det ska kvoteras in kvinnliga riddare bland leksakerna. Här behövs inga genuspedagoger minsann, den saken klarar mamma av med bravur.

Det kan vara intressant att leka med tanken att någon studerar andra områden där det råder omvänt förhållande, dvs där kvinnor är i majoritet, och som berör betydligt fler personer än styrelseledamöter. T.ex. det svenska utbildningsväsendet, där lärarkåren till största delen utgörs av kvinnor och där en stor majoritet av högskolestuderandena är kvinnor. Se bara på utbildningarna till läkare, jurister och hennes egen bransch journalister, för att ta några få exempel.

Om någon i hennes position ens skulle antyda krav på kvotering för att utjämna dessa könsskillnader i omvänd riktning, och använda det nedlåtande språkbruk hon använder sig av, skulle den personens karriär med största sannolikhet vara över på nolltid. Men icke så i Frida Boisens fall. I statsfeminismens förlovade land är misandrin en fullt accepterad företeelse och en del av vardagen.

 

Toklandet och Genusdebatten har också bloggat om detta.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar