måndag 9 september 2013

Könsstympning - igen

Jämställdhetsminister Maria Arnholm beskriver i ett debattinlägg i Expressen benämnt "Så ska vi stoppa könsstympningarna" vad regeringen gör och vilka åtgärder man tänker vidta för att stoppa den kvinnliga könsstympningen. Utmärkt! Det här är ett allvarligt problem och mycket behöver göras både nationellt och internationellt. Kunskapen om hur utbredd denna företeelse är behöver också förbättras. Under en 30-årsperiod har tydligen bara 46 misstänkta fall i Sverige konsterats enligt Arnholm. Hon skriver också att det är en jämställdhetsfråga eftersom det handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp. Även här tycker jag att hon har rätt.

Men... saknas det inte något? Har inte även pojkar rätt till sin kropp? Hon nämner inte med ett ord den könsstympning som utförs på småpojkar. I de flesta fall helt öppet och lagligt och i betydligt större antal än de som utförs på flickor. En sak är ju om det är medicinskt betingat eller om en myndig person själv väljer att omskära sig, men här är det fråga om småbarn som inte har någon egen talan. Det är säkerligen ett mindre smärtsamt och farligt ingrepp än de ingrepp som görs på flickor, men faktum kvarstår att inte heller här skär man om något utan man skär oåterkalleligen bort något. Är du konsekvent Maria Arnholm?

Jag har tidigare skrivit om våra politikers inställning till omskärelse på småpojkar här. Observera gärna andelen uttalade feminister som inte tycker att det här är så mycket att orda om.

2 kommentarer:

  1. I oslo dog en pojke av komplikationer efter omskärelse (på sjukhus) förra året. Frågan är om det medicinskt verkligen går att backa upp att prickning är ett allvarligare ingrepp än omskärelse. Ännu mer olustigt med feministers enögdhet när det gäller barn.

    SvaraRadera
  2. Könsstympning borde jämföras med mord!Kvinnor är levande döda efter stympningen!Media värnar om sina fasta positioner i samhällets ekonomiska top!

    SvaraRadera