tisdag 3 december 2013

Med olika måttstockar

På Stadsteatern spelas just nu "Kvällarna med Kerstin". Den handlar om Kerstin Thorvalls liv och huvudrollen innehas av Ann Petrén. Den har överlag fått bra recensioner som t.ex. i SvD här, och Ann Petrén är ju en utmärkt skådespelerska. Jag har själv inte sett pjäsen, men av recensionerna att döma handlar den mycket om Thorvalls öppenhet och frigjordhet i bl.a. sexuella frågor och det är väl till stor del tack vare detta som hon blivit en ikon och ett föredöme för många feminister och stora delar av kulturetablissemanget.

En sak är dock ganska intressant här och det är de s.k. dansextasresorna till Gambia som huvudpersonen tydligen gjorde. Jag vet naturligtvis inte till alla delar vad som utspelade sig på dessa resor, men jag vet med bestämdhet hur reaktionen hade blivit om en man på liknande sätt hade skrivit om eventuella dansresor till Thailand. Denne hade definitivt inte blivit någon ikon eller föredöme, utan han hade blivit fullständigt nedsablad och utfryst av kultureliten och invektiven hade haglat över honom. Så olika är måttstockarna i dagens Sverige.

2 kommentarer:

 1. Visst är det så och det sker också hela tiden.
  Äldre damer som reser till afrikanska land för att uppleva exotiska män mot betalning anses inte vara ett problem där motsvarande beteende hos män både anses förkastligt och brottsligt.

  De här kvinnorna anses istället vara coola som vågar, "offren" för dem är inte offer, kanske för att män generellt sett mycket sällan ses som offer för brott där kvinnor är förövare.

  /Arvid aka Mr Galahad

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det märkligt att samma beteende för vissa innebär att bli hyllade och få idolstatus, medan andra blir betraktade som äckel och gubbslem, oftast av samma personer.

  SvaraRadera