lördag 28 december 2013

Zlatan och värdegrunden


De senaste dagarna har det skrivits massvis om Zlatans uttalande om damfotboll, men jag kan ändå inte låta bli att skriva några rader om det också.
Min reaktion var, Äntligen! någon som media lyssnar på och som tar bladet från munnen och säger det många tänker.
Det är faktiskt klasskillnad på dam- och herrfotboll, men i Sverige ska de betraktas som likvärdiga och om en manlig spelare får en utmärkelse ska naturligtvis motsvarande ges till en kvinnlig spelare också. Jag förstår hans reaktion när han här blir jämförd med Lotta Schelin, medan han internationellt blir jämförd med Messi och Ronaldo.
Tidigare fanns det ju de som har ropat att något är fel och att kejsaren inte har några kläder, men det är först nu, när Zlatan säger det, som det får genomslag och stora rubriker i tidningarna.
Det finns väl ingen vettig människa som missunnar tjejer att spela fotboll och att samtidigt som de utövar det som de tycker är roligast av allt, också strävar efter pengar, ära och berömmelse. Men, det är faktiskt marknaden som styr här också och publiksiffror och intäkter i damfotbollen står inte alls i paritet med herrfotbollens dito. Konkurrensen, kvaliteten och publikintresset är så mycket större inom herrfotbollen och det är också därför eliten där tjänar mer och får större uppmärksamhet. Precis samma förhållande som om man skulle jämföra ishockey med innebandy, tennis med badminton osv.
Vad hände efter Zlatans uttalande då? Jo, det tog hus i helvete i både twitter- och bloggvärlden och i vissa kommentarer har vi sett enastående prov på det verkliga näthatet. Att vissa misandriska personer som förmodligen inte kan ett dugg om fotboll, men som ändå ska ge sig in i leken och hugga är beklagligt, men kan väl bara ses som ett tidens tecken.
Värre är det när professionella sportjournalister börjar hacka på honom. Min gissning är att det kanske mest är för att de måste gå i försvarsställning och försvara sina egna positioner då de i högsta grad bidrog till att upphaussa det senaste damfotbolls-EM.
Nu kan vi också läsa att landslagets huvudsponsor också är ute och kritiserar honom. I den svenska ankdammen gäller det verkligen att tänka och uttrycka sig rätt och röster har höjts för att han måste skolas i Fotbollförbundets Värdegrund. Något som får mig att tänka på sovjetiska och östeuropeiska idrottsmän som för några decennier sedan alltid hade en politruk med sig för att de skulle uttala sig på det politiskt mest korrekta sättet.
Jag har tidigare skrivit om dam- kontra herrfotboll här.

 

2 kommentarer:

  1. Ja den här veckan har dominerats av idrottsokunniga människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det viktigaste är ju inte att de kan något utan att de uttalar sig korrekt, dvs enligt "värdegrunden".

      Radera